известување-за-колаче

1. Колачиња

Кога ќе го посетите веб-сајтот, може да поставиме некои информации на вашиот компјутер или мобилен уред во форма на „колаче“; Колачињата може да ни помогнат на разни начини. На пример, може да ни помогнат да го прилагодиме веб-сајтот подобро да ги задоволува вашите потреби или да ја зачувате вашата лозинка за да не мора секојпат да ја внесувате.  

Во матрицата што е достапна ќе најдете преглед на колачињата што ги користиме за овој веб-сајт. Подолу ќе ги најдете намената, датумот на истекување на важноста и природата на таквите колачиња.

Може да изберете да ги прифатите или да не ги прифатите колачињата. Опциите, со коишто можете да определите кои колачиња може да ги поставиме и да ги читаме од вашиот компјутер или мобилен уред, се поставени подолу. Важни и функционални колачиња се потребни за да овозможат движење низ нашиот веб-сајт и да ги понудат услугите што ќе ги побарате („минимални колачиња“). Без овие колачиња, нема да можете да го посетите веб-сајтот. Ако ги одбиете овие колачиња (поточно, колачињата за изведба или колачињата за рекламирање / насочување), сѐ уште ќе можете да го посетите веб-сајтот, но некои понуди, функции или извори од нашиот веб-сајт може да не работат правилно и може да забележите непријатност или послаба функционалност.

 

2. Типови колачиња

Кога го посетувате веб-сајтот, може да се користат следните типови колачиња:

Траење на меморијата за складирање

Објаснување на колачето

Сесија

Автоматски се брише кога ќе го затворите прелистувачот

Трајно

Останува зачувано на вашиот уред до датумот на истекување на важноста, што е овде наведен

 

Одговорно лице

Објаснување на колачето

Прво лице

Поставено од управувачот со податоци (или од некој од неговите обработувачи) што управуваат со веб-сајтот што го посетувате, како што е наведено во URL-то што вообичаено се наоѓа во местото за адреса на прелистувачот (значи: поставено од наша страна)

Трето лице

Поставено од управувачи со податоци што не управуваат со веб-сајтот што го посетувате (значи: не е поставено од наша страна)

3. Категории на колачиња

Тип колаче

Опции за управување

Важни колачиња (наречени “Минимални колачиња” заедно со функционалните колачиња) – овозможуваат основни функции, како движење низ страницата и пристап до безбедносни делови на веб-сајтот и помагаат при негова употреба. Веб-сајтот не може да функционира правилно без овие колачиња.

Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на прелистувачот  
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:  

 • ги отстраните колачињата од компјутерот или мобилниот уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да го посетите веб-сајтот

Функционални колачиња (наречени “Минимални колачиња” заедно со ваѓните колачиња) – Функционалните колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да запомни информација што го менува начинот на којшто се однесува или изгледа веб-сајтот, како на пример, јазикот што го претпочитате или регионот во кој се наоѓате.

Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на прелистувачот 
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да: 

 • ги отстраните колачињата од компјутерот или мобилниот уред;
 • ги блокирате колачињата; 
 • ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

Колачиња за извдба – Колачињата за изведба анонимно собираат и испраќаат информации за да им помогнат на сопствениците на веб-сајтовите да разберат како посетителите се служат со веб-сајтовите.

Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на прелистувачот 
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да: 

 • ги отстраните колачињата од компјутерот или мобилниот уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • ставите предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

Колачиња за рекламирање/насочување – Колачињата за рекламирање/насочување се користат за да се следат посетителите низ веб-сајтовите. Целта е да се прикажуваат реклами соодветни за секој поединечен корисник и поефикасни за објавувачите и третите лица што се рекламираат.

Ако сакате да го исклучите таквото колаче, проверете ги поставките на прелистувачот  
(http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) за да:

 • ги отстраните колачињата од компјутерот или мобилниот уред;
 • ги блокирате колачињата;
 • ставите предупредување пред да се постави колаче. 

Ако ги отстраните или исклучите овие колачиња, нема да можете да користите некои до функциите на овој веб-сајт

4. Преглед на колачињата

4.1 Категорија: Важни и функционални колачиња („минимални колачиња“)

4.1.1 Важни колачиња

Важните колачиња овозможуваат основни функции, како движење низ страницата и пристап до безбедносни делови на веб-сајтот и помагаат при негова употреба. Веб-сајтот не може да функционира правилно без овие колачиња.

Име на колаче

Намена

Категорија

Истекување на важноста

Трето лице

CookieConsent

Ја зачувува состојбата на согласноста на корисникот за колачето во тековниот домен

Минимално (Важно)

365 дена

не

pa_enabled

Го определува уредот што се користи за пристап до веб-сајтот. Ова овозможува веб-сајтот да се форматира соодветно.

Минимално (Важно)

сесија

не

AWSALBCORS

Регистрира кој сервер го услужува корисникот. Ова се користи во контекст на распределба на оптоварувањето за да се отпимизира корисничкото искуство.

Минимално (Важно)

6 дена

да

formstack.analytics.viewed-form.1505854

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.1773777

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.2669181

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.2669210

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.2670289

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.2777855

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.3214049

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

formstack.analytics.viewed-form.3996027

Овие колачиња му овозможуваат на веб-сајтот да понуди подобра функционалност и персонализација. Може да ги поставиме ние или трети лица чии услуги сме ги додале на нашите страници. Ако не дозволите да се користат овие колачиња, некои или сите услуги нема да функционираат правилно.

Минимално (Важно)

сесија

не

labels

Зачувува преводи за ознаки што се користат на веб-сајтот. Овие ознаки ги користат библиотеките за JavaScript, како на пример Angular, со цел да се овозможат подобри перформанси и да биде потребен само еден 1 повик до AEM за да се добијат ознаките

Минимално (Важно)

сесија

не

labelVersion

Зачувува информација за која апликација (интернет или портал) и јазик се користат поставените ознаки. Ако тоа се совпаѓа со тековната апликација и јазик, ознаките што се зачувани во колачето „labels“ се вчитуваат и се користат за тековната апликација. Во спротивно ќе се изврши барање до AEM да ги преземе точните ознаки

Минимално (Важно)

сесија

не

tags

Зачувува информација за која апликација (интернет или портал) и јазик се користат поставените ознаки. Ако тоа се совпаѓа со тековната апликација и јазик, ознаките што се зачувани во колачето „labels“ се вчитуваат и се користат за тековната апликација. Во спротивно ќе се изврши барање до AEM да ги преземе точните ознаки

Минимално (Важно)

сесија

не

tagVersion

Зачувува информација за која апликација (интернет или портал) и јазик се користат тагови. Ако тоа се совпаѓа со тековната апликација и јазик, таговите што се зачувани во колачето “tags” се вчитуваат и се користат за тековната апликација. Во спротивно ќе се изврши барање до AEM да ги преземе точните тагови

Минимално (Важно)

сесија

не

_GRECAPTCHA

Ова колаче се користи за да се прави разлика помеѓу човек и бот. Ова служи за да се направат важечки извештаи за употребата на веб-сајтот

Минимално (Важно)

179 дена

да

^gig_bootstrap_#_#

Bootstrap го користи за побрза испорака на содржина преку кеширање на прелистувачот

Минимално (Важно)

1 година

не

IDHUB-SESSION

Зачувување сесија и известување 

Минимално (Важно)

сесија

не

4.1.2 Функционални колачиња

Функционалните колачиња анонимно собираат и испраќаат информации за да им помогнат на сопствениците на веб-сајтовите да разберат како посетителите се служат со веб-сајтовите.

Име на колаче

Намена

Категорија

Истекување на важноста

Трето лице

yt-player-bandaid-host

Се користи за да се определи оптимален квалитет на видео врз основа на уредот и мрежните поставки на посетителот.

Минимално (Функционално)

сесија

да

yt-player-bandwidth

Се користи за да се определи оптимален квалитет на видео врз основа на уредот и мрежните поставки на посетителот.

Минимално (Функционално)

сесија

да

4.2 Категорија: Колачиња за изведба

Колачињата за изведба анонимно собираат и испраќаат информации за да им помогнат на сопствениците на веб-сајтовите да разберат како посетителите се служат со веб-сајтовите.

Име на колаче

Намена

Категорија

Истекување на важноста

Трето лице

_ga

Регистрира уникатна идентификација што се користи за генерирање статистички податоци за начинот на којшто корисникот го користи веб-сајтот.

Изведба

сесија

не

_gat

Го користи Аналитика на Google за да се намали бројот побарувања

Изведба

1 дена

не

_gid

Регистрира уникатна идентификација што се користи за генерирање статистички податоци за начинот на којшто корисникот го користи веб-сајтот.

Изведба

1 дена

не

fsFonts

Ова колаче содржи низа за идентификација на тековната сесија. Низата содржи нелични информации – овие информации се користат за оптимизација на искуството на посетителот.

Изведба

сесија

не

pa

Ги регистрира брзината и перформансите на веб-сајтот. Оваа функција може да се користи во контекст на статистика и балансирање на оптоварувањето.

Изведба

сесија

не

Persistence

Ги регистрира брзината и перформансите на веб-сајтот. Оваа функција може да се користи во контекст на статистика и балансирање на оптоварувањето.

Изведба

сесија

не

Persistence

Ги регистрира брзината и перформансите на веб-сајтот. Оваа функција може да се користи во контекст на статистика и балансирање на оптоварувањето.

Изведба

сесија

не

yt-player-headers-readable

Се користи за да се определи оптимален квалитет на видео врз основа на уредот и мрежните поставки на посетителот.

Изведба

сесија

да

dtCookie

Ги следи посетите низ повеќе барања.

Изведба

сесија

да

dtLatC

Ја мери латентноста на серверот за надгледување на перформансите.

Изведба

сесија

да

dtPC

Потребно за идентификација на правилните крајните точки за пренос на пакети; опфаќа идентификација на сесијата за да се овозможи корелација.

Изведба

Сесија

Да

dtSa

Посредник за дејства низ повеќе страници

Изведба

Сесија

Да

DtValidationCookie

Се користи за определување на домен од највисоко ниво.

Изведба

Се брише после неколку милисекунди, не се поставува краен датум

Да

rxVisitor

Идентификација на посетителот за корелација на сесиите

Изведба

трајно

Да

rxvt

Изминато време на сесијата

Изведба

 

Да

4.3 Категорија: Колачиња за рекламирање/насочување

Колачињата за рекламирање/насочување се користат за да се следат посетителите низ веб-сајтовите. Намерата е да се прикажуваат реклами соодветни за секој поединечен корисник и поефикасни за објавувачите и третите лица што се рекламираат.

Име на колаче

Намена

Категорија: Рекламирање/
насочување

Истекување на важноста

Трето лице

C

Се користи за да се провери дали прелистувачот на корисникот користи колачиња.

Рекламирање/
насочување

30 дена

да

uid

Регистрира уникатна идентификација што го препознава прелистувачот на корисникот при посета на веб-сајтови што ја користат истата мрежа за реклами. Целта е да се оптимизира приказот на реклами врз основа движењата на корисникот и разните понуди на фирмите што се рекламираат.

Рекламирање/
насочување

59 дена

да

_p_hfp_client_id

Се користи за имплементација на друштвени платформи на веб-сајтот. Им овозможува на друштвените платформи да ги следат корисниците преку соодветна идентификација.

Рекламирање/
насочување

1 дена

да

daikinsegment

Собира податоци за посетителите. Овие информации се користат за да се распределат посетителите по сегменти, со што се постигнува поефикасен маркетинг.

Рекламирање/
насочување

сесија

не

outbrain_cid_fetch

Собира податоци за движењето и однесувањето на корисникот при посета на веб-сајтот. Ова се користи за компајлирање статистички податоци и термални мапи за сопствениците на веб-сајтовите.

Рекламирање/
насочување

1 дена

не

IDE

Го користи Google DoubleClick за да регистрира и извести за постапките на корисникот на веб-сајтот откако ќе погледне или кликне една од рекламите, со цел да се измери ефикасноста на рекламата и да се претстават соодветни реклами за корисникот.

Рекламирање/
насочување

389 дена

да

test_cookie

Се користи за да се провери дали прелистувачот на корисникот користи колачиња.

Рекламирање/
насочување

1 дена

да

VISITOR_INFO1_LIVE

Се обидува да ја процени брзината на интернетот на корисникот кај страници со вградени видеа од YouTube.

Рекламирање/
насочување

179 дена

да

YSC

Регистрира уникатна идентификација за да води статистика за тоа кои видеа од YouTube ги погледнал посетителот.

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-cast-installed

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-connected-devices

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-device-id

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-fast-check-period

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-session-app

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

yt-remote-session-name

Ги зачувува параметрите на видеоплеерот преку вградено видео од YouTube, претпочитани од корисникот

Рекламирање/
насочување

сесија

да

pagead/1p-user-list/#

Следи дали корисникот има интерес за специфични производи или настани низ повеќе веб-сајтови и следи како корисникот се движи помеѓу сајтовите. Тоа се користи за мерење маркетиншки дострели и ја поедноставува наплатата на провизии за префрлање средства помеѓу веб-сајтовите.

Рекламирање/
насочување

сесија

да

tr

Facebook го користи за да овозможи дијапазон рекламни производи, како на пример, понуда во живо од третите лица што се рекламираат.

Рекламирање/
насочување

сесија

да

rc::a

Ова колаче се користи за да се прави разлика помеѓу човек и бот. Ова служи за да се направат важечки извештаи за употребата на веб-сајтот.

Рекламирање/
насочување

Трајно

да

rc::c

Ова колаче се користи за да се прави разлика помеѓу човек и бот.

Рекламирање/
насочување

сесија 

да

vuid

Собира податоци за посетите на веб-сајтот од странана корисниците, како на пример, кои страници се прочитани.

Рекламирање/
насочување

2 години

Кошница0
Нема приозводи во кошницата
Продолжи
0